Yemek Borusu Spazmı Belirtileri ve Tedavisi

Yemek borusu spazmı, yemek borusundaki kasların düzensiz çalışması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Bu durum, yutma güçlüğü ve göğüs ağrısı gibi belirtilere yol açabilir. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, mekanik aletler ve gerektiğinde cerrahi müdahale bulunmaktadır. Stres yönetimi de önemlidir.
Yemek Borusu Spazmı Belirtileri ve Tedavisi
08 Eylül 2024

Yemek Borusu Spazmı


Tıp dilinde özofagus olarak adlandırılan yemek borusu, mide ve ağız arasında yer alan içi boş bir yapıdır. Yemek borusu, tükettiğimiz gıdaların ağız yoluyla mideye geçmesine yardımcı olur ve bu görevi yaparken hava yutulması gibi durumları engeller. Tükettiğimiz yiyeceklerin yemek borusunda yeterli açılma sağlayarak düzenli bir şekilde mideye gitmesini sağlar. Aynı zamanda, yemek borusunda bulunan kaslar bazı nedenlerden dolayı kasılabilir.

Yemek borusu spazmı olarak adlandırılan bu durum, kaslarla ilgili bir rahatsızlıktır. Yemek borusu spazmı durumunda, yemek borusunda bulunan kasların düzeni bozulur ve bu da birtakım problemlerin ortaya çıkmasına neden olur. Kadınlarda daha yaygın olarak ortaya çıkan bu durum, hastaya vereceği şikayetler nedeniyle hayatını olumsuz yönde etkileyeceği için mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

Yemek Borusu Spazmı Belirtileri Nelerdir?


Yemek borusu spazmı olan kişide, yemek borusunun alt bölümünde meydana gelen dalga hareketleri ortaya çıkmaz ve bu durum, tüketilen yiyeceklerin mideye geçmeden yemek borusunda katı bir hale gelmesine neden olur. Bu durumda yiyecekler sindirilemediği için boğaza gelir ve ağızda kötü bir tat bırakır. Aynı zamanda kötü nefes kokusu gibi bir problemin de ortaya çıkmasına neden olan yemek borusu spazmı, göğüs ağrıları da yapabilir.

Yemek borusu spazmı belirtileri arasında kişinin katı ve sıvı gıdaları zor yutması da sayılabilir. Bu nedenle bu gibi belirtiler görüldüğünde mutlaka doktora başvurmakta fayda vardır.

Yemek Borusu Spazmı Tedavisi Nasıl Yapılır?


Bu hastalıkla karşı karşıya gelen kişiler genellikle yemek borusu spazmını ciddiye almazlar. Ancak yemek borusu spazmı mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Yemek borusu spazmı, genellikle yemek borusunda yer alan kasların rahatlamasını sağlayacak birtakım ilaçların kullanılması ile tedavi edilir. Kalsiyum kanal blokerleri ve nitratlar bu durumda reçete edilecek ilaçlar arasındadır. Bu ilaçlar dil altında eritilip ya da direkt olarak yutularak kullanılır.

Bunun yanı sıra, yemek borusu spazmı, yemek borusunun alt kısmında yer alan daralmış bölgenin rahatlamasını sağlayacak ilaçlar ve yemek borusunun genişlemesine yardımcı olan mekanik aletler ile de tedavi edilebilir. Bu tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınamadığı durumlarda ise, miyotomi olarak adlandırılan kas ameliyatı ile yemek borusunun alt kısmında yer alan kasın daralmayı engellemek amacıyla kesilmesiyle tedavi edilebilir.

Ekstra Bilgiler

Yemek borusu spazmı, özellikle stres ve anksiyete gibi duygusal faktörlerle tetiklenebilir. Bu nedenle, hastaların yaşam tarzı değişiklikleri yapmaları, stresi azaltmaları ve dengeli bir beslenme programı uygulamaları önemlidir. Ayrıca, bazı durumlarda, botulinum toksini (Botox) enjeksiyonları da yemek borusu spazmını tedavi etmek için kullanılabilir. Bu tedavi, kasların geçici olarak rahatlamasını sağlar ve semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Ayşe Mine 24 Temmuz 2024 Çarşamba

Yemek yerken sanki bir noktada takılıp kalıyor gibi hissediyorum ve boğazımda kötü bir tat bırakıyor, acaba yemek borusu spazmı mı yaşıyorum?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Ayşe Mine Hanım, yaşadığınız belirtiler yemek borusu spazmına işaret edebilir, ancak kesin bir teşhis için bir doktora başvurmanız önemlidir. Bu tarz semptomlar bazen reflü, gırtlak problemleri ya da başka mide rahatsızlıkları ile de ilişkili olabilir. Doktorunuz gerekli tetkikleri yaparak size en doğru bilgiyi verecektir. Geçmiş olsun!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Yemek Borusu Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
Yemek Borusu Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
Yemek Borusu İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
Yemek Borusu İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
Yemek Borusunda Yanma Belirtileri ve Tedavisi
Yemek Borusunda Yanma Belirtileri ve Tedavisi
Yemek Borusu Kapakçığı Görevleri
Yemek Borusu Kapakçığı Görevleri
Yemek Borusu Hastalıkları
Yemek Borusu Hastalıkları
Güncel
Yutarken Yemek Borusunda Ağrı
Yutarken Yemek Borusunda Ağrı
Güncel
Yemek Borusu Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi
Yemek Borusu Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Yemek Borusunda Ağrı Hissi
Yemek Borusunda Ağrı Hissi